Programcı Administrator
Mesaj Sayısı : 818 Tecrübe Puanı : 9432 Rep : 1002 Yaş : 28 Nerden : Ankara
| Konu: Bilgisayar Nedir, Bilgisayar Nasıl Çalışır Cuma Haz. 25, 2010 1:23 pm | |
| Bilgisayar Nedir, Bilgisayar Nasıl Çalışır Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladıgı bilgilere istenildiginde ulaşılabilen elektronik bir makinedir. Bu işlemleri yaparken veriler girilir, işlenir, depolanabilir ve çıkışı alınabilir. Bilgisayar işlem yaparken hızlıdır, yorulmaz, sıkılmaz. Bilgisayar programlanabilir. Bilgisayar kendi başına bir iş yapmaz
Giriş:
Kişi tarafından veya bilgisayar tarafindan saglanan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafindan toplanır. Işlem:
Veriler insanların amaçlari dogrultusunda, programın yetenekleri ölçüsünde işlem basamaklarından geçer. Bellek:
Verilerin saklandigı yerdir. Giriş yapılan veriler, işlenen veriler bellekte saklanır.
Çıkış:
Bilgisayar tarafindan üretilen rapor, döküman, müzik, grafik, video, resimlerdir. İşlenmış sonuçların yazılı olarak ekrandan veya diğer çıkış birimlerinden çıkarılmasıdır.
Bir bilgisayar sistemi işletmek için yazılım ve donanıma gereksinim duyulmaktadır. • Bilgisayar donanımı (hardware): Bilgisayarların fiziksel elektronik kısımlarına donanım denilmektedir. Elle tutulabilirler. Ekran, klavye, Sabit disk (harddisk), fare, yazici, bellek, mikroişlemci, tarayıcı,… Bilgisayar yazılımı (sofware): Donanımı kullanmak için gerekli programlardır. Bilgisayarın nasıl çalisacagini söylerler. Elle tutulmazlar. Belirli bir işlemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar (set up, install). Örnegin: Kelime işlem (word processor) programları son kullanıcıların yazı yazması için kullanılır. Tablolama (spread sheet), sunu (presentation), programlama dilleri (Pascal, C ...), ses (sound) programı gibi. Kapasitelerine ve Büyüklüklerine GöreBilgisayar Türleri
Makro Bilgisayarlar ( Mainframe - Ana Bilgisayar ) : Bunlar en büyük tiplerdir. Kapasiteleri Terabyte büyüklügündedir. Genellikle büyük sirketlerde, bilgi işlem merkezlerinde, araştırma kurumlarında ve üniversitelerde kullanılırlar. Aynı anda yüzlerce kullanıcı tarafindan kullanilabilirler. Mini Bilgisayarlar : Orta boy bilgisayarlardır. Sigaları daha azdır. Aynı anda daha az kullanıcı tarafından kullanilabilirler. Fiyatları düsük ve işletme masrafları daha azdır. Orta boy işletmeler tarafından tercih edilirler. Mikro Bilgisayarlar (Personal Computer - Kisisel Bilgisayar - PC): Tek kullanıcı için tasarlanmışlardır. Ofis tomasyonunda, eğitimde, yayın işlerinde, küçük işletmelerin ticari hesaplarının ve personel kayıtlarının tutulmasında etkin biçimde kullanılırlar. Ağlar (Network)
Bilgisayarların birbirine bağlanmaışdır. Veriler, donanım ve yazılım paylaşılarak maliyet düşürülür ve işler daha hızlı yapılır. Ayrıca bilgisayarlar arası haberleşme de yapılır. Yerel ağlar (Local Area Network - LAN) dan başka diger ağ türleri Geniş Ağ (Wide Area Network-WAN), Intranet (kurum içi ağ) ve Internet (Agların Ağı) 'dır. Ağlarda güvenlik sorunu vardir. Bunu çözmek için her kullaniciya Ag Yöneticisi tarafindan kullanici adi (login name) verilir. Kullanıcı adından baska sadece kullanıcı tarafindan bilinen, gerektiginde kullanici tarafindan degiştirilen, baska kişilerin bilmemesine dikkat edilen şifre (password) kullanılır. BILGISAYAR YAZILIMI
Kullanımı Serbest Olan Yazılımlar (Public Domain): Kullanımı herkese açık olan yazılımlardır. İsteyen istedigi kadar kullanabilir. İstedigi kadar kopyalayıp dagıtabilir. Paylasilabilir Yazilimlar (Shareware): Copyright'li yazılımlardır. Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabılır. Sürekli kullanım hakkı için belirli bir miktar parayı (10-40 $) kayıt ücreti olarak ödemek gerekir. İşletim Sistemi (Operating Sistem):
Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi saglayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MIB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. Disk İşletim Sismtemi DOS (Disk Operating System):
Windows (3.1, 95, 98) Windows NT MAC OS, UNIX, LINUX … Yararlı Programlar: İşletim Sistemi ile verilen format, sıkıştırma, kurtarma vb. Aygıt sürücüleri (Device Driver): Çevre birimlerinin çalışması için bilgisayara yüklenen programlar. Programlama Dilleri:
Bir isi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra dogrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama dili denilir. Yazılan kaynak kod program derleyici veya yorumlayıcı tarafından bilgisayar diline çevrilir. Programlama dillerinden bazıları C, Pascal, Delphi, Java, Visual Basic, Visual C… Uygulama Programları :
Belli bir amacı gerçeklestirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Örnegin, okul yönetim sistemi programları, muhasebe programı, bilgisayar oyunları, programlama dilleri derleyicileri vb. Uygulama yazılımları belirli uygulamalarıçalıştırırlar. Bilgisayarın çok amaçlı olmasına olanak tanırlar ve islerin daha iyi yapılmasına yardımcı olurlar. Kelime işlemci (word processor) yazılımları mektup, günlük plan, ders notu hazırlamada; tablolama programlarıögrenci not ortalaması hesaplama, maas bordrosu yapmada; veri tabani yazılımı, ögrenci bilgilerinin saklanması, bulunması, güncellenmesi, düzenlenmesi ve rapor oluşturulmasında kullanılırlar. Elektronik posta yazma, grafik hazırlama, masaüstü yayincilik, çalisma planı hazırlama, iş akısıçizimi, web sayfası oluşturma programlari da uygulama yazılımlarına örnektir. Ticari yazılımlar:
Muhasebe, tahmin yapm, proje yönetimede kullanılırlar. Eglence yazılımları: Oyun, ekran koruyucu Eğitim ve Başvuru Yazılımları: Bilgisayar Destekli Eğitim yazılıimları, benzetim (simulasyon) yazılımları, elektronik ansiklopedi, atlas. Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim içerirler. Çokluortam ansiklopedileri bunlara örnektir. Yazılımlar donanıma uyumlu ise çalışır. İşletim sistemi ile yazılımlar uyumlu olmalıdır. Yazılımlar disket ya da CD_ROM kullanilarak kurulur. Yazılımları bilgisayara kurmak için ilk olarak genellikle SETUP (Windows 95 için), INSTALL (Windows 3.1 için), KUR (Türkçe yazilimlar için) çalıştırmak gerekir. Bilgisayar Dosyaları
Veri: harfler, sayılar, grafikler
Bilgi: İslenmiş veridir. Dosya: Saklanan verilerin veya programların ismi. Dosya ismi genellikle iki bölümden oluşur. Birinci bölümde dosyanın adı, ikinci bölümde dosyanın uzantısı yazılır. İki bölüm bir nokta ile birbirinden ayrılır (dosyaadi.dosyauzantisi) Örnegin: yazili1.doc. yazili1 dosya adı; doc dosya uzantısıdır. Dosya adi dosyanın içeriğine uygun verilmelidir. Dosya uzantısını genellikle uygulama programı verir. Dosya uzantıları genellikle üç harften olusur. 1,2,4 harfli dosya uzantıları da vardır. .c, .db, .html gibi. | |
|