Programcı Administrator
Mesaj Sayısı : 818 Tecrübe Puanı : 9432 Rep : 1002 Yaş : 28 Nerden : Ankara
| Konu: Maalouf'tan Çivisi Çıkmış Dünya Çarş. Haz. 23, 2010 12:25 am | |
| Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un, “Çivisi Çıkmış Dünya/Uygarlıklarımız Tükendiğinde” isimli kitabı okurla buluşuyor.
ORTADOĞU'YU BATI DÜNYASINA BU KİTAPLARLA ANLATTIYazar kitabında Batı'yı tarihi kendi çıkarları doğrultusunda yazdığı gerekçesiyle eleştirirken bir zamanlar uygarlığın beşiği sayılan Doğu'nun geri kalma nedenlerini ele alıyor. Kitapta ******'e ve Türkiye'ye de önemli bir yer veriliyor.“Medeniyetler çatışması” adı altında kuramsallaşıp yasallaşan ve dünyadaki bütün kültürler ve halklar için felakete yol açacak politikaları eleştiren Maalouf, yaşamın devamlılığının olmazsa olmazı olarak gördüğü hoşgörü çığlığını yeniden duymaya davet ediyor.Kitabın, “bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketlerle bir yandan da yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası olma” özelliği taşıdığı belirtiliyor. Batı'nın “ikiyüzlü yaklaşımının” eleştirildiği kitapta, bununla 2. Dünya Savaşı sonrası Amerikan politikalarının neden olduğu karmaşa kıyasıya eleştiriliyor. Kitapta, “Arap uluslarının 20. yüzyıldaki politikalarının başarısızlığı ve Ortadoğu sorunu” gözler önüne seriliyor.
YAPITLARI ŞİMDİDEN KLASİK OLDU 1949'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta doğan Maalouf, ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan'da iç savaşın çıktığı 1975'e kadar Lübnan'da gazetecilik yaptı. Bu tarihte Paris'e göç etti. Yazar hala Paris'te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırıyor.Yapıtlarında çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımlanan ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlılar (Les Croisades vues par les Arabes) ile tanındı. Bu kitap, çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı Afrikalı Leo (Léon l'Africain) bugün bir "klasik" olarak kabul ediliyor.Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Bir çok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda sürekli analizler ve tespitler yapmaktadır. Doğu halkları ile ilgilenen kişilerin mutlaka okuması gereken kitaplardır bunlar. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir. | |
|