Programcı Administrator
Mesaj Sayısı : 818 Tecrübe Puanı : 9432 Rep : 1002 Yaş : 28 Nerden : Ankara
| Konu: Virtualbox ile Sanal Makine Oluşturmak - Resimli Anlatım Salı Haz. 22, 2010 11:36 am | |
| InnoTek VirtualBox sanal işletim sistemi kurmanızı ve kullanmanızı sağlayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Vmware ve Virtual PC gibi alternatiflerinin yanında kolay kullanımı ve açık kaynak kodlu olması ile göze çarpıyor. VirtualBox bilgisayarınıza ikinci bir işletim sistemi ister Linux, isterse Windows Vista olsun sanal olarak kurabilmenizi sağlıyor. Program yapımcıları tarafından uyumluluk testi için, herhangi bir bilgisayar kullanıcı tarafından yazılım test etmek için, benim gibi sürekli program kurup kaldıranlar için ise sistemini şişirmemek için sanal ve farklı bir işletim sistemi kurmaya yarıyor. İşletim sisteminin kullanacağı donanım miktarını (harddisk, ram vb..) kurulum sırasında seçebiliyorsunuz. Kurulum başlıyor. Varsayılan ayarlarla kurulumu tamamlamanızı öneririz.[/COLOR]
Kurulum bitti, şimdi programı çalıştıralım. r30;ve ilk sürpriz! Yazılım tamamen Türkçe. Hemen yeni bir sanal makine oluşturalım.
İşleme başlıyoruz.
Sanal makinemize bir isim veriyoruz ve kuracağımız işletim sistemini seçiyoruz.
İşletim sistemimiz için belleği ayarlıyoruz. Deneyimlerimize göre 128 MB ve üzeri işinizi görecektir. Ana sistemi belleksiz bırakmadan 1 GBr17;a kadar yolunuz var. 1 GB bellek ayıracaksanız en az 4 GB belleğiniz olmasını öneririz.
Burada daha önceden oluşturduğumuz bir sabit diski kullanmayı seçebileceğimiz gibi yeni bir disk de oluşturabiliriz. İlk defa kurduğunuzu düşünerek şimdi bir disk oluşturalım.
Sabit disk oluşturma sihirbazındayız.
Burada değişken boyutlu veya sabit boyutlu bir disk kalıbı seçebiliriz. Burada size önerimiz, başlangıçta işi biraz uzatarak gerçek diskteki dosyaların ileride daha dağılmasını sağlayabilirsiniz. Sadece bir deneyip kapatırım, diyorsanız dinamik olarak genişleyen kalıp seçeneği sizin için uygun olacaktır.
Burada disk kalıbının boyutunu seçebiliriz. Windows XP için sadece 10 GB ayırmanız yeterli. Tabii sanal makineye kuracağınız yazılımlara da bağlı. Kalıp Dosyası Adı kısmından sanal diskin oluşturulacağı klasörü de seçebilirsiniz. C:\ sürücüsünde olmaması sistem sağlığı açısından iyi olacaktır.
Diskimiz de hazır olduğuna göre ileriye tıklayarak işlemi tamamlayalım.
İşlem tamam! Önceki işimize dönebiliriz.
Sanal makinemizi listede görüyoruz. Sağ tarafta ayarlar mevcut. İşletim sistemi kurabilmek için CD/DVD-ROM yazan mavi kısma tıklayıp sürücüdeki bir işletim sistemi kurulum diskini veya bir CD kalıbını sisteme gösterip, oradan başlatmalıyız.
CD/DVD-ROM ayarlarında tepedeki kutuyu işaretleyip istersen esas sistemdeki CD sürücüsünü kullandırabiliriz, isterseniz de sabit diskimizdeki bir CD/DVD görüntüsünü okuyabiliriz. Önemli Not: Sanal makineye bir işletim sistemi kurmak, o ürünle ilgili olarak etkin şekilde kullanılmayan bir ürün lisansına sahip olmanızı gerektirir.
Şimdi makinenin ismine çift tıklayarak sanal makineyi çalıştırabilir, sistem kurulumuna başlayabilirsiniz. Kolay gelsin.
| |
|